Cristine van der Glas |
Hoe dwingend is de blauwdruk van een levend organisme? Welke dingen zijn leerbaar en ontwikkelbaar en welke niet. Waar houdt ‘nature’ op en beginnen de mogelijkheden van ‘nurture’.
Fundamentele vragen
Deze vragen zijn voor loopbaanadviseurs fundamenteel.
Met onze cliënten zoeken wij naar de goede baan of opleiding. Werk dat ‘in flow’ gedaan kan worden en niet met hangen en wurgen. Werk waarin willen, kunnen en zijn samenvallen.Werk waar je blij van wordt
Dat kunnen de taken zijn die je aanspreken. Of een bepaalde mate van zelfstandigheid of structuur die bij je past. Je vervult de juiste rol op de juiste plek.
De werkelijkheid is anders
Heel wat peren moeten, tegen hun DNA in, de kwaliteiten van een appel ontwikkelen. Ik zie vermoeide managers die coaching krijgen terwijl ze eigenlijk veel beter uitvoerend specialist kunnen zijn. Dat heet talentmanagement.
Ik zie nog steeds staffunctionarissen worstelen met hun behoefte aan invloed. Dan kun je proberen bij een sekte of kerk een stuk ZEN of BERUSTING in jezelf te ontwikkelen. Je kunt ook solliciteren naar de baan van die manager en jouw gezonde behoefte aan invloed honoreren.
Wat zijn de symptomen van misplaatstheid?
Herken je dit:
· Je keuzes worden vooral ingegeven door praktische argumenten als geld en hypotheek
· Je keuzes worden vooral ingegeven door angst voor verandering en het ongewisse
· Er is weinig dat vanzelf gaat: inzet kost inspanning
· Je hebt geregeld geen zin om naar je werk te gaan
· Je droomt over die verre reis die je nog wilt gaan maken
· Je koopt elke week een staatslot…
Mijn advies?
Neem je lot in eigen hand. Doe een grondig loopbaanonderzoek en identificeer je voorkeursrollen, de talenten en de kwaliteiten die je hebt.
Praat met een goede loopbaanadviseur en krijg zicht op waarin jij verschil kunt maken. Het universum zit te wachten op het allerbeste van jou. Kies daarvoor en je zult ervaren dat je er heel veel voor terug krijgt.
Een peer kan en hoeft geen appel te worden.
Wel kan een peer uitzonderlijk mooi en lekker worden.
Een peer is prima
Als een peer aan de boom genoeg zonlicht en voeding krijgt groeit hij uit tot de meest fantastische peer die er bestaat!
Zó’n peer!
hallo Christine,
BeantwoordenVerwijdereneen heel aansprekend verhaal voor zoekers!
dankje Corry V.
Mooi kort en bondig verhaal. Dat zullen velen herkennen, denk ik zo. Groetjes van Ria
BeantwoordenVerwijderenDank voor jullie reacties. Ik ben benieuwd hoe cliënten dit ervaren. Vaak wordt door teams of werkgevers verwacht dat medewerkers zich op een bepaalde manier gedragen, afhankelijk van wat de cultuur van de organisatie van hen verwacht. Ik ken een hele goede teamleider die, in de terminologie van de Belbin teamrollen, een uitgesproken 'Monitor' (analyticus) is en geregeld als 'afstandelijk' wordt ervaren. De cultuur waarin zij werkt zit vol 'Groepswerkers'(sociaal gericht). Die verwachten dat zij vooral op gevoelsniveau worden aangesproken. Haar gedrag wordt daardoor verkeerd geïnterpreteerd. Terwijl zij juist, als een van de weinige 'Monitoren' in de organisatie een essentiële bijdrage levert.
BeantwoordenVerwijderenWie kan hier uit eigen ervaring wat over zeggen?
Hallo Cristine,
BeantwoordenVerwijderenIk lees zojuist de reacties op jouw blog, met jouw vraag tot slot. Mijn aanpak van dergelijke situaties is samen met de betrokkenen een proces doorlopen waarin allen het 'managen van verwachtingen' wordt geleerd. Een relatief simpele, maar uiterst effectieve aanpak die een veelheid aan zaken helpt versoepelen en wederzijds begrip versterkt.
Bij interesse vertel ik je er graag mee over en wellicht is het iets om voor deze situatie in te zetten.
Hartelijke groet,
Sabine Alders
Vertel!!!
BeantwoordenVerwijderen