Persoonlijke verhalen


De blogs gaan over de persoonlijke kant van onze organisatie en onze partners. Maandelijks worden de blogs verzorgd door een van onze landelijke partners. Hiermee ontstaat een reeks van persoonlijke artikelen en meningen die ook de diversiteit weergeven van onze werkwijze en ons mooie werkveld: loopbaanadvies !


zaterdag 7 januari 2012

Komt een vrouw bij de loopbaancoach in 2012

Peter William Schreuders
Daar zit je dan met je goede gedrag na 25 jaar trouw dienst verband.


PLEISTER OP DE WONDE
Na een noodzakelijke ingrijpende reorganisatie kwam uitgerekend jouw functie te vervallen. Als pleister op de wonde kreeg je wel nog een outplacementtraject aangeboden voor de duur van 6 maanden en bij een bureau van jouw keuze. Leuk begin voor het nieuwe jaar! Eigenlijk dacht je nog helemaal niet na over een dergelijk traject, je zat nog vol van woede, frustratie, ongeloof en teleurstelling over de gang van zaken en dat maakte dat je je nu niet bepaald in je beste humeur ging melden bij het eerste landelijke bureau van jouw keuze en wel  “”CHOICE & PARTNERS””. Voor alle zekerheid toch maar even vragen, wie de kosten gaat betalen van een dergelijk traject, want tegenwoordig weet je het maar nooit met al die kleine lettertjes. Maar gelukkig dat valt al weer mee, de kosten zal het bedrijf betalen en dat mag ook wel na 25 jaren trouwe dienst !!! Je hebt op verzoek nog een CV meegenomen naar het gesprek met de coach, maar die heeft er gek genoeg nauwelijks aandacht voor en wil eerst iets meer weten over je emotionele toestand na het ontslag, hoe heb je dat beleefd en hoe beleef je dat op dit moment? Wat een rare kwibus is dat?


AFSCHEID NEMEN IS SOMS EEN BEETJE DOOD GAAN
Dapper begin je aan een opsomming van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, je had wel al vermoedens, maar er waren toch voldoende medewerkers met minder dienstjaren op de teller, dus wellicht zou je de dans ontspringen maar blijkbaar was de reorganisatie ingrijpender dan voorzien. Met een brok in je keel probeer je aan te geven wat het jou heeft gedaan dat afscheid na 25 jaar dienstverband, afscheid van je collega’s, afscheid van de werkomgeving, van regelmaat en structuur en van een bepaalde financiĆ«le zekerheid en dan schiet je helemaal vol van emotie. Die coach heeft trouwens ook niet veel te zeggen, die man knikt en luistert en doet net alsof hij precies weet hoe jij je voelt en straks gaat hij je natuurlijk ook nog vertellen dat je je geen zorgen hoeft te maken en dat er voldoende banen - dankzij zijn netwerk - voor het opscheppen liggen en dat ik beslist geen zorgen hoef te maken; de Mister Positivo! Nadat je helemaal bent leeggelopen neemt de coach het woord, gelukkig je zou bijna denken dat de man niet kon praten en hij  geeft een samenvatting weer wat hij heeft gehoord, valt al weer mee dat hij tenminste heeft geluisterd al gaf hij die indruk af en toe niet.


HET TRANSITIEPROCES
Hij geeft ook aan,  dat afscheid nemen van een functie zeker na een lang dienstverband in de top vijf staat van de trauma’s van het leven van volwassenen en dat het daarom verstandiger is om even tijd te nemen om het een plekje te geven en HET TRANSITIEPROCES zijn beloop te laten. Nooit van gehoord  “”transitieproces””  maar zo leren we nog eens wat. Toch maar even vragen wat dat nu precies is! De coach legt uit , dat dit proces bestaat uit verschillende verwerkingsfases na verlies van een baan en dat uit ervaring blijkt, dat heel veel mensen door dit proces heen dienen te gaan alvorens weer volledig open te kunnen staan voor een nieuwe toekomst. Bovendien kan hij uit ervaring spreken want hij heeft het hele proces zelf ook al eens doorlopen! Nu valt ie toch weer mee!Eindelijk kijkt hij toch op het CV, dus toch niet voor niets meegesleept en geeft aan, dat er gezien de huidige arbeidsmarkt en de leeftijd de functies niet voor het oprapen liggen, nu dat wist ik zelf ook al.


COACHEN MET KAARTEN
Nu trekt hij nog een stel kaarten tevoorschijn, gekker moet het niet worden.  Het is al meer dan 20 jaar geleden dat ik een kaartspelletje heb gespeeld, maar ja als ik die man er een plezier mee kan doen spelen we het spelletje maar mee, het is in elk geval leuker dan praten over mijn gevoel. Toch blijkt het kaartspelletje meer nut te hebben dan ik in eerste instantie dacht, nooit gedacht dat je zoveel uit kaarten kon halen. Het is een competentiespel wat uiteindelijk mijn competenties in beeld brengt en dat waren er meer dan ik ooit zelf had kunnen bedenken. Weer wat geleerd!


WANDELEND COACHEN
Tussendoor geeft hij ook nog  aan, dat we af en toe gedurende het traject gaan wandelen, die is echt gek!  Volgens de coach helpt het omdat wandelen  rustgevend en troostend werkt en dat je door lopen en praten tegelijk zowel je linker-als je rechterhelft activeert en je dus tijdens het wandelen zowel kunt fantaseren over je toekomst (rechts) en over de wijze hoe een en ander stapsgewijs aanpakt. Ik ga liever stappen dan wandelen om zaken van me af te kunnen zetten, maar ik zal de man ook daar maar een plezier mee doen en als het troostend werkt heb ik er wellicht nog baat bij ook!

HET VERVOLGTRAJECT
Inmiddels is de tijd voorbij gevlogen en besluit de coach met  een beschrijving van de vervolgstappen en met de mededeling;  dat hij mij gaat helpen met het  samen  in kaart brengen van de  drijfveren, de  vaardigheden en competenties, de persoonlijke arbeidsmarktmogelijkheden, een heldere CV, aantrekkelijke sollicitatiebrieven, het oefenen van sollicitatiegesprekken, het in kaart brengen en benaderen van netwerken, het gebruikmaken van Jobs via Social Media en andere vacature databanken enzovoorts.  Daar de meeste banen niet worden aangeboden in kranten zal met name het netwerk van hem en van mij worden benut. Goh, ik wist niet eens dat ik een netwerk had om te benutten, maar goed, we gaan er mee aan de slag in de hoop dat Mr Positivo toch gelijk gaat krijgen en 2012 toch nog een mooi jaar gaat worden.


Peter William Schreuders
Register Jobcoach


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

U kunt op deze blog reageren via onderstaand reactieformulier. Klik op profiel selecteren, dan op naam/url of anoniem, vervolgens op reactie plaatsen.