Persoonlijke verhalen


De blogs gaan over de persoonlijke kant van onze organisatie en onze partners. Maandelijks worden de blogs verzorgd door een van onze landelijke partners. Hiermee ontstaat een reeks van persoonlijke artikelen en meningen die ook de diversiteit weergeven van onze werkwijze en ons mooie werkveld: loopbaanadvies !


zondag 27 november 2011

Hoe voorkom je een Burnout ?


Corry Verpalen

Recept
Het recept daarvoor is eenvoudig:
      - Zorg voor voldoende opladen van  energie.
         -  Neem je lichaamssignalen serieus, doe er iets mee.
      - Reserveer tijd om niets te doen, te  lummelen.





Neem je deze drie simpele adviezen ter harte, dan zal jouw energiebalans in evenwicht blijven.

Symptomen
Hoe komt het dan dat er steeds meer mensen lijken rond te lopen met symptomen van stress of burnout?  Een burnout is te herkennen doordat  je accu meer dan leeg is, dat leeglopen gebeurt geleidelijk. Je komt niet meer van de bank om de dingen te doen waar je energie uit kunt halen. Uitrusten is bij burnout niet de oplossing, het leidt alleen maar tot piekeren en uitzichtloosheid.

Omgeving
Na ruim 10 jaar ervaring is het voor mij duidelijk dat de persoon die uiteindelijk thuis zit met een burnout meestal de laatste is die in de gaten had dat hij of zij een risico liep. “Het zal mij niet overkomen.” was de gedachte.  Adrenaline kan  een grote boosdoener zijn, de deadline halen geeft een kick! Je lijkt de wereld aan te kunnen, maar:  ook leuke dingen kunnen je uitputten. In de omgeving, thuis zeker, maar ook op het werk, is al lang vastgesteld dat er iets niet klopt.

De persoon lijkt langzaam te veranderen in zijn eigen tegendeel. Enthousiasme wordt cynisme, initiatief wordt passiviteit en optimisme verandert in doemdenken. Allemaal duidelijke signalen dat de accu leeg begint te raken.  Wat wordt ermee gedaan?

Preventie
Als het in de grond zo eenvoudig is, hoe komt het dan dat preventie van burnout zo’n lage prioriteit heeft? In organisaties wordt vaak kapitalen uitgegeven aan het opleiden en fit houden van medewerkers. Maar wat echt belangrijk is, persoonlijk contact, zorgzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid schuift door alle drukte naar de achtergrond. Wie spreekt de medewerker aan die wekenlang overuren maakt? Wie gaat in gesprek met de collega die ’s avonds na 22.00u. nog mailtjes  stuurt?

Sinds wanneer vinden we het normaal dat iemand, altijd en overal te bereiken is? Mag de cultuur binnen een organisatie bespreekbaar zijn? Het lijkt erop dat we ons en bloc gek laten maken en ja, dan wordt het lastig om tegen de stroom in te gaan.

Leerzaam
Herstellen van een burnout is vaak een lange weg van patronen zien en omkeren, dat is  leerzaam en werkt bekrachtigend. Tegen het einde van de begeleiding wordt meestal duidelijk wat iemand echt wil in het leven. De keuzes die dan tenslotte gemaakt kunnen worden, betekenen een nieuw begin.

Misschien kunnen we daarom beter niet proberen om een burnout te voorkomen!


2 opmerkingen:

  1. Herkenbaar Corry, na mijn burnout (7 jaar terug) lummel ik meer dan ooit :)! Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je mooie blog Corry met je heldere visie op het ontstaan van burnout. Ik hoop dat werkgevers en werknemers dit soort geluiden ook opvangen. Wist je dat Nederland een van de landen is met de hoogste productiviteit en tevens met het hoogste aantal burnoutpatiënten? Toeval?
    Cristine

    BeantwoordenVerwijderen

U kunt op deze blog reageren via onderstaand reactieformulier. Klik op profiel selecteren, dan op naam/url of anoniem, vervolgens op reactie plaatsen.